17 novembris, 2008

RR jeb Round Robin

KLASISKAIS RR: savācas noteikts skaits dalībnieču. Katra izšuvēja gatavo kanvas gabalu un sazīmē viņu tik laukumos, cik dalībnieču. Katrā laukumiņā tiks šūts viens motīvs, par motīvu izmēru vienojas, parasti ne lielāks kā 100x100 krustiņi. Katra dalībniece izvēlas savu tēmu, piemēram, persona A izvēlas puķes, B izvēlas suņus, C - lāčus, D putnus. Katra uz sava auduma izšuj 1. motīvu, noteiktā datumā A savu audumu ar izšūtu 1. motīvu nodod B, B savu audumu nodod C, C nodod D un D nodod savu audumu A. Tagad viņām ir noteikts laiks, piemēram, 3 nedēļas, lai šajā audumā iešūtu vienu motīvu. A šuj uz D auduma putnu, B uz A auduma šuj puķi, C uz B auduma šuj suni, D uz C auduma šuj lāci. Pēc tām 3 nedēļām audums tiek padots atkal tālāk, līdz visi dalībnieki ir šuvuši visiem. Tad katrs saņem atpakaļ savu auduma gabalu ar izšūtiem visiem motīviem. Parasti saņēmējs zina tikai tēmu, kuru pats ir izvēlējies, bet motīvus ierauga tikai saņemot gatavu darbu.
BEBUČU RR: kad kādai no krustiņmāsām ir gaidāms mazulis, viņa, ja vēlas, var saņemt skaistu dāvanu – viņa izvēlas krustiņkrustmāti, kas uzņemas organizēšanu, izvēlas tēmu un sagādā audumu, uz kura šūt. Tālāk pāris mēnešus viņai nekas nav jādara. Krustiņkrustmāte izsludina pieteikšanos, piesakās tās, kuras vēlas šūt, notiek motīvu izvēlēšanās un sadale un tad sākas šūšana, kam ir atvēlēts noteikts laiks. Tā kā gribētāju ir daudz, bet laiks ir ierobežots, tad audums tiek griezts gabalos, vai nu atsevišķi motīviņos vai arī pa noteiktiem gabaliem, piemēram, mērlentei. Kad visi ir pabeiguši, notiek lielais nodošanas tusiņš, kad laimīgā topošā vai jau jaunā māmiņa saņem gala rezultātu.
PĀRSTEIGUMA RR: Ja nav laika klasiskajam RR, bet ir vairākas šuvējas, kas tomēr vēlas saņemt izšūtu dāvaniņu, var saorganizēties pārsteiguma RR(turpmāk PRR). Noteikumi ir vienkārši: viena uzņemas vadību un piefiksē dalībnieces un viņu vēlmes (tās var būt samērā konkrētas (gribu adatu spilventiņu ar kaķi), vai arī ļoti nekonkrētas (gribu kaut ko no bērnu tēmas), var arī norādīt tikai to, ko nevēlas, bet nedrīkst norādīt konkrētu shēmu, kuru vēlas), pēc tam notiek aizklāta izloze (ar bērna, metamā kauliņa, cepures utt. palīdzību), kurā noskaidro, kura kurai šūs. Katra zina tikai savu 'upuri', bet nezina, kas šuj viņai. Novienojas par termiņu un aptuveno darbiņa izmēru un ķeras pie darba. Pēc noteiktā laika rīko tusiņu, kurā visas satiekas un apmainās ar dāvanām.

Nav komentāru: