28 marts, 2010

Magnētiņš

Magnētiņa tāpat kā jebkura cita izšuvuma pagatavošana dalās 2 posmos - izšūšana un noformēšana. 
Izšūšanai tev vajadzēs:
Shēmu un pēc shēmas iepirktus diegus
Plastiku (speciāls materiāls A4 lapas izmērā, izskatās pēc caurumotas mīkstas plastmasas loksnes, parasti pērk Amerikas internetvaikalā 123 )
Šķēres
Adatu
Knaiblītes ar plakaniem galiem (Šī gan nav obligāta prasība, jo ir reizes, kad tās nemaz neprasās, taču  dažreiz gadās, ka mistisku iemeslu dēļ, nostiprinot diegu, tas nosprūst un bez knaiblītēm ir grūti dabūt adatu brīvībā. Ja gadās, ka nosprūst, tad viegli ir satvert to ar knaiblītēm un pastumt vai pavilkt vajadzīgajā virzienā. Ja knaiblīšu nav, tad var izlīdzēties ar uzpirksteni ;) )
 
Izvēloties motīvu, iesaku pievērst uzmanību, vai shēmā nav paredzēti 3/4 krustiņi vai Heritage dizainiem raksturīgie saspiestie krustiņi, kad viena krustiņa vietā jāietilpina 2 krustiņi, jo uz plastikas jāšuj precīzi pa caurumiņiem. Tas pats attiecas uz bekstiču, jāskatās, lai nebūtu vajadzības durt krustiņa vidū. Ja tā ir, tad labāk izvēlēties citu motīvu, vai arī improvizēt, lai nebūtu jādur. 
Kad motīvs izšūts, to uzmanīgi izgriež pa nākamo caurumiņu rindu aiz izšuvuma un, ja tas ir nepieciešams, izmazgā. 
Noformēšana.
Noformēšanai tev vajadzēs:
Izšūto motīvu (man šinī reizē bija 2)
Filcu
Asas šķērītes
Magnētiņus
Līmes zīmuli
Superlīmi
Ja paredzēti, tad papildus nieciņi noformēšanai

 
 Sausam motīvam kreiso pusi nosmērē ar līmes zīmuli un lipina uz filca. Tā kā manam zaķim vajadzēja ūsas, tad tās arī lipināju klāt šajā posmā. Par ūsām izmantoju no grīdas birstes nočieptus un pēc tam nomazgātus sarus. Otram savam zaķim biju noimprovizējusi ar shēmu un šleifi ap kaklu nešuvu, tā vietā šinī posmā starp vilcu un plastiku ielīmēju lentas gabaliņu, kuru vēlāk smuki sasiešu.

       
Kad motīvi pielipināti pie filca, tad tos lieku starp 2 grāmatām un sēžos virsū. Tā sēšanās daļa nav obligāta, principā - jāpaliek zem sloga uz vismaz stundu, lai viss labi salīp. Teorētiski, nekam pie grāmatām nevajadzētu pielipt, tomēr parasti drošības pēc izšuvumu ielieku kādā maisiņā vai plēves kabatiņā un tikai tad lieku starp grāmatām.
Kad kafija padzerta un līme nožuvusi, atgriež lieko filcu.

Tad ar superlīmi līmē magnētiņu klāt pie filca. Ja izšuvums ir liels, var līmēt vairākus magnētiņus, lai stingrāk turās pie ledusskapja.
 Kad magnētiņš pielīmēts, un līme piežuvusi, meistardarbs gatavs lietošnai. Man gan saviem zaķiem vajadzēja aplīdzināt ūsas un saiet šleifi.

Lūk, gatavs!
 

Daži knifiņi strādājot ar plastiku:

1. Diegu uzsākot šūt visērtāk nostiprināt ir ar cilpiņu. 
 
2. Šujot gan krustiņus, gan bekstiču, nedrīkst atstāt nekādus pārstaipus ārpus izšuvuma robežām. Plastika ir caurspīdīga un tāpēc nav smuki, ja rēgojas cauri mistiski pārstapi, tāpat arī var gadīties izgriežot motīvu nejauši pārgriezt diegu. Lai to novērstu, ar diegu vajag aizķert aiz tā pavediena, kas rēgojas navietā un to pievilkt pie krustiņa kreisajā pusē. 
3. Ja uzsākot jaunu rindu, pirmais krustiņš neveidojas smuks vai arī deformējas iepriekšējās rindiņas pēdējais krustiņš, tas ir tāpēc, ka diegs nenostiepjas pareizi. To var labot aizdurot diegu aiz kāda jau izšūtā krustiņa kreisās puses diega. 

Nav komentāru: