08 oktobris, 2010

Krustiņš, puskrustiņš, trīsceturtdaļkrustiņš

1-parastais jeb pilnais krustiņš; 2-puskrustiņš;
3-trīsceturtdaļkrustiņ
Pirms gandrīz 2 gadiem rakstīju, kā lasīt shēmu, un tajā rakstā nedaudz pieskāros dažādiem 'dīvainiem' krustiņiem un to apzīmējumiem shēmās. Šodien rakstīšu par puskrustiņiem un trīsceturtdaļkrustiņiem. 

Ar krustiņu parasto mēs esam jau labi pazīstamas un ar tā izšūšanu problēmām nevajadzētu būt. Galvenais atcerēties to, ka augšējā diega virzienam nav nozīme, nozīme ir tam, ka virsējam diegam VISĀ darbā ir jābūt VIENĀ VIRZIENĀ!!! 


Puskrustiņš (angliski - half cross stich) prasti tiek izmantots lai šūtu fonu vai kādas gaisīgākas detaļas. Principā tas ir tieši tas, kas nosaukumā izteikts - puse no krustiņa jeb vai nu tikai apakšējais vai tiki augšējais diegs no krustiņa. Kurš? Dažreiz tas ir teikts shēmā, ar kuru diega virzienu ir jāsakrīt, pārējos gadījumos tas ir pašas šuvējas ieskatos. Man pašai labāk patīk, ja dieg virziens sakrīt ar parastā krustiņa virzienu. 

Tātad, kā tas izskatās shēmā:
uzklikšķinot attēlu var palielināt
Parasti shēmā puskrustiņi neizskatās citādāki kā parastie - tie vienkārši ir norādīti atsevišķi ar piebildi, ka tie ir puskrustiņi (SVARĪGI - puskrustiņi dažreiz tiek šūti ar atšķirīgu diegu skaitu kā parastie krustiņi, bieži vien daļa puskrustiņu ir ar vienu diegu skaitu, daļa ar citu! Tāpēc shēmu jālasa uzmanīgi, tas viss tur būs pateikts). 







trīsceturtdaļkrustiņi shēmā un kā tie tiek šūti uz  lina vai Jubilejas tipa auduma

Savukārt
trīsceturtdaļkrustiņi iekš shēmas key nebūs īpaši norādīti. Tos atpazīsi shēmā. 
trīsceturtdaļkkrustiņi krāsainā shēmā un gala rezultāts
(uzklikšķinot var palielināt bildi)
Ja shēma ir menbalta ar dažādiem simboliem, šos krustiņus atpazīsi pēc tā, ka simbols iezīmēts vienā stūrītī rūtiņai, vai arī vienā rūtiņā atradīsies 2 simboliņi - katras savā (pa diagonāli pretējā) stūrītī. 
Ja shēma ir krāsaina, tad attiecīgi rūtiņai būs iekrāsota puse pa diagonāli vai arī 2 krāsās tāpat pa diagonāli dalīta rūtiņa. 


Šos krustiņus izmanto tad, ja vajag noapaļot kādas detaļas vai arī veidot īpaši smalku rakstu (piemēram Vinnija Pūka drauga Tīģerīša svītras), sīkas detaļas (piemēram, sejas vaibstus) un tamlīdzīgi.
Kā tad jāšuj trīsceturtdaļkrustiņus? 
Vispirms jāapskatās shēmā kādā virzienā krāsas dalās un attiecīgi jāveido krustiņu. Lūk bilde ar krustiņa tapšanu soli pa solim (1-4):
1-4 krustiņa tapšana soli pa solim;
Ja iekrāsota tikai puse no rūtiņas, tad šūšana apstājas pie 2. soļa (protams, pareizajā rūtiņas stūrī)
 Bieži vien šādiem krustiņiem pāri iet bekstičs (tā lai katrā kontūras pusē būtu cita krāsa). Šādos gadījumos es bieži vien šuju tā kā 5. solī parādīts - ar vienu krāsu 3/4 no krustiņa un 1/4 no otrās krāsas. 

Tas nu šoreiz viss, ja kādi jautājumi - droši jautājiet!

Nav komentāru: